Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ενέργειες του Συλλόγου για υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

ΘΕΜΑ: «Ενέργειες του Συλλόγου για υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση» 

      Η πανδημία δημιούργησε στη χώρα μας μια νέα πραγματικότητα. Η φυσική τάξη μετακόμισε στο διαδίκτυο. Τα τετράδια και τα βιβλία έδωσαν τη θέση τους στις οθόνες και τα μολύβια στα πληκτρολόγια. Ολόκληρος ο εκπαιδευτικός κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύσκολες, πρωτόγνωρες και απαιτητικές καταστάσεις. Σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε! 
     Η κατάσταση αυτή όμως ανέδειξε και πολλές αδυναμίες. Μεταξύ άλλων έφερε στο φως τεχνικά προβλήματα που συνεχίζουν να παρακωλύουν το εκπαιδευτικό μας έργο. 
     Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας από την πρώτη στιγμή προσπάθησε και προσπαθεί να βρει τρόπους ισότιμης συμμετοχής των μαθητών στις ηλεκτρονικές τάξεις. Προσπάθησε και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν στην έλλειψη ηλεκτρονικών συσκευών και στην αδυναμία παροχής διαδικτύου στην ευρύτερη περιοχή. 
     Από το πενιχρό ταμείο του προχώρησε στην αγορά δώδεκα (12) φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (tablet) και κάλυψε ένα μικρό μέρος των απομακρυσμένων σχολείων του νομού, αλλά και των σχολείων της πόλης του Καρπενησίου, μετά από διερεύνηση των αναγκών του κάθε σχολείου. Έστειλε άμεσα αίτημα σε Τράπεζες για την ενίσχυση της προσπάθειάς αυτής, στο οποίο ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής η Eurobank κάνοντας μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη δωρεά τριάντα (30) σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που θα βρίσκονται στα σχολεία όσο το δυνατόν πιο σύντομα. 
     Με έγγραφό μας προς το Δήμο Αγράφων, ζητήσαμε τις ενέργειές του για την ενίσχυση του σήματος κινητής τηλεφωνίας σε χωριά του Δήμου, ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Άμεσα ανταποκρίθηκε, και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, στέλνοντας προς τον ΟΤΕ, την εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών στην περιοχή καθώς και τα αρμόδια Υπουργεία έγγραφο αίτημα για την επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών για την ενίσχυση του σήματος κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή. 
     Όλες αυτές οι ενέργειες θα έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού από την κεντρική κυβέρνηση στη βάση της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση όλων των μαθητών με παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο και τον ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό. Δυστυχώς, μέχρι τώρα ακούμε μόνο λόγια από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς να βλέπουμε σοβαρές προσπάθειες για την εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 
     Αλλά επειδή εμείς πιστεύουμε στα έργα και όχι στα λόγια και πρωταρχικός μας στόχος θα είναι πάντα ο μαθητής, θα προσπαθήσουμε να μην αφήσουμε κανέναν να νιώθει ότι δεν έχει πρόσβαση στη μάθηση. 
     Στόχος μας είναι να μη μείνει ούτε ένα παιδί έξω από την «ηλεκτρονική τάξη» του!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου