Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Δωρεάν μεταπτυχιακά στα ελληνικά πανεπιστήμια

της Ηρώς Κουνάδη  

Δεν είναι αυτονόητο, ειδικά σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε, ότι θα έχεις την οικονομική δυνατότητα να "παγώσεις" για ένα-δύο χρόνια τη ζωή σου, και να επενδύσεις μερικές χιλιάδες ευρώ σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα κάποιου ελληνικού ή ξένου πανεπιστημίου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν έχεις την διάθεση και τον χρόνο, δεν θα έχεις την ευκαιρία. Υπάρχουν κύκλοι σπουδών που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δωρεάν, με την προϋπόθεση ότι θα περάσει τις (ζόρικες, στις περισσότερες περιπτώσεις) εξετάσεις. Πάρτε… ιδέες από τη λίστα που ακολουθεί, και βάλτε υπενθυμίσεις για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, που πραγματοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις οι αιτήσεις. Πανεπιστήμιο Αθηνών 



Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εκατόν εννέα συνολικά μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολλά εκ των οποίων είναι δωρεάν. Έναν εξαιρετικά χρήσιμο πίνακα, με όλα τα προγράμματα και το αν περιλαμβάνουν ή όχι δίδακτρα (αλλά και το πόσα είναι αυτά, σε περίπτωση που υπάρχουν) θα βρείτε εδώ. Για παράδειγμα, δωρεάν είναι τα μεταπτυχιακά του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (δείτε εδώ τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την συμμετοχή στις εξετάσεις) όπως και πολλά από αυτά του Τμήματος Φιλολογίας (αρχαία ελληνική φιλολογία, διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, βυζαντινή φιλολογία, γλωσσολογία και λαογραφία). Επίσης, το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας προσφέρει δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία, τη μετάφραση και τη λογοτεχνία, μεταξύ άλλων. Δωρεάν είναι, άλλωστε, σχεδόν όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα των ξένων φιλολογιών (γαλλικής, γερμανικής και ιταλικής, σε συνεργασία με το ΑΠΘ).
 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εξήντα επτά συνολικά μεταπτυχιακά προγράμματα (θα τα βρείτε εδώ) προσφέρει το ΑΠΘ, τα περισσότερα εκ των οποίων δωρεάν. Τα μεταπτυχιακά των φιλολογικών τμημάτων, επί παραδείγματι, όπως και αυτά των τμημάτων θεολογίας, φιλοσοφίας και παιδαγωγικής, ψυχολογίας, μαθηματικών, όλων των ξένων φιλολογιών, γεωλογίας, πληροφορικής, ιατρικής, νομικής, πολιτικών και οικονομικών επιστημών, δεν περιλαμβάνουν δίδακτρα. Κάντε κλικ στη δεξιά στήλη, Συνοδευτικά Αρχεία, και κατεβάστε τον οδηγό των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΑΠΘ, που αναφέρει αναλυτικά ποια μεταπτυχιακά είναι δωρεάν και ποια όχι.
 
Πανεπιστήμιο Πατρών
Δεκαέξι συνολικά δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών προσφέρει το Πανεπιστήμιο Πατρών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Μερικά από αυτά είναι: Αρχαίο ελληνικό θέατρο, του τμήματος θεατρικών σπουδών, γεωεπιστήμες και περιβάλλον του τμήματος γεωλογίας, ηθική και πολιτική φιλοσοφία του τμήματος φιλοσοφίας, επιστήμη των υλικών, βιολογία και αντισεισμικός σχεδιασμός κατασκευών του τμήματος πολιτικών μηχανικών. Δείτε αναλυτικά όλα τα προγράμματα, μαζί με τις αντίστοιχες προκηρύξεις και τις προϋποθέσεις εισαγωγής,κάνοντας κλικ εδώ.
 
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Εννέα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Θράκης, τα οποία έχουν ως εξής: Πέντε μεταπτυχιακά της Νομικής (ιδιωτικού δικαίου, δικαίου των επιχειρήσεων, ποινικών και εγκληματολογικών επιστημών, δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης, διεθνών σπουδών) τρία του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (οργάνωση και διοίκηση τεχνικών συστημάτων, νέα υλικά και τεχνολογίες στον σχεδιασμό έργων από οπλισμένο σκυρόδεμα, υδραυλική μηχανική) και ένα του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών (μεταπτυχιακό ειδίκευσης μηχανικού). Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα σπουδών κάνοντας κλικ εδώ.
 
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δωρεάν είναι όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων –τριανταεννέα στο σύνολό τους. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά είναι: Σύγχρονες ηλεκτρονικές τεχνολογίες, μεσαιωνικές σπουδές, ατμοσφαιρικές επιστήμες και περιβάλλον, ελληνική φιλοσοφία και φιλοσοφία των επιστημών, νέες τεχνολογίες και έρευνα στη διδακτική της φυσικής. Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα προγράμματα σπουδών για το κάθε μεταπτυχιακό ξεχωριστά, καθώς και έναν ιδιαίτερα χρηστικό πίνακα με τις ημερομηνίες προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
 
Σημειώστε επίσης:
- Μία εξαιρετική μηχανή αναζήτησης των δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια έχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σε αυτήν εδώ τη σελίδα.
- Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει καταρτίσει αυτόν εδώ τον πίνακα που περιλαμβάνει μεταπτυχιακά προγράμματα από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, και σας ενημερώνει με μια ματιά για το αν είναι δωρεάν και αν δέχονται αιτήσεις αυτήν την περίοδο. 
 
Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/career/articles/289507/article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου