Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Δια ζώσης επαναλειτουργία σχολικών μονάδων

        Με την είσοδο ενός νέου έτους, αλλάζουμε όλοι ευχές γεμάτες ελπίδα και αισιοδοξία. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε πως θα γυρίσουμε στα σχολεία μας. Περιμένουμε τους ειδικούς να μας πουν ότι μπορούμε να το κάνουμε. 

        Κι όμως, όταν το λένε δεν το πιστεύουμε. Όχι γιατί δεν το θέλουμε, όχι γιατί δεν ανυπομονούμε και σίγουρα όχι γιατί τεμπελιάζουμε. Αλλά γιατί βλέπουμε. Γιατί ακούμε. Γιατί φοβόμαστε. Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα για να νιώθουμε ασφάλεια. Γιατί δεν έχει ληφθεί το παραμικρό σοβαρό μέτρο για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών στον χώρο του σχολείου.

        Ξέρουμε πολύ καλά ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι η ιδανική εκπαίδευση για τα παιδιά, ούτε παιδαγωγικά, ούτε διδακτικά, ούτε ψυχολογικά. Είναι, όμως, ιδανική η δια ζώσης εκπαίδευση χωρίς ασφαλή μέτρα;

        Έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως που να χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προγραμματισμό ώστε να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

        Αντιθέτως, λαμβάνονται μέτρα που εύκολα προκαλούν διχασμό, μέτρα πρόχειρα που ούτε γέλια δεν προκαλούν πια, μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις ίδιες τις σχολικές μονάδες και παρουσιάζονται ως σωτήριες λύσεις, μέτρα για να ’χουμε να λέμε πως κάτι κάνουμε…

        Μέτρα, όμως, που θα κάνουν τον γονιό να αφήνει με σιγουριά το παιδί του στο σχολείο και τον εκπαιδευτικό να πηγαίνει στη δουλειά του χωρίς να φοβάται, δυστυχώς δε λαμβάνονται.

        Άραγε με ποια κριτήρια οι «ειδικοί» αποφάσισαν ότι η περίοδος έξαρσης όλων των ιώσεων, κατά την οποία δύσκολα αερίζεις χώρους ή δύσκολα βγαίνεις στο προαύλιο λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών (ειδικά σε μια ορεινή περιοχή σαν την Ευρυτανία), είναι κατάλληλη να γυρίσουμε στις τάξεις, χωρίς να έχει αλλάξει ουσιαστικά το οτιδήποτε σε αυτές;

        Απαιτούμε για την ασφάλεια εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους:

·     μείωση των μαθητών ανά τμήμα με διαχωρισμό των μεγάλων τμημάτων τουλάχιστον στα σχολεία που υπάρχουν κενές αίθουσες,

·     μαζικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού πριν το άνοιγμα των σχολείων,

·     διενέργεια συχνών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές,

·     ύπαρξη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας με παράλληλη παροχή των αναγκαίων υλικών (μάσκες, υλικά απολύμανσης κ.λπ.).

      Στόχος μας είναι ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτελέσουμε στο ακέραιο το καθήκον μας και θα κάνουμε ό,τι περνάει ή δεν περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε τον στόχο μας.

        Θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς να έχουν μια καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και φώτιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου