Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Καμία συμμετοχή στα ψευτο-υπηρεσιακά συμβούλια

        Μετά την εκλογική διαδικασία παρωδία της 7ης Νοεμβρίου 2020, η οποία βρήκε απέναντί της τη συντριπτική αποχή (95%) των εκπαιδευτικών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παρέμεινε αδιάλλακτη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων προχώρησε σε διορισμούς δήθεν εκλεγμένων μελών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Παρά την ξεκάθαρη αντίδραση του κλάδου, η Υπουργός Παιδείας θεώρησε ότι το 5% που συμμετείχε, σχεδόν 4% στην Ευρυτανία, ανέδειξε την προτίμηση του σώματος και προχώρησε μάλιστα στην ψήφιση του άρθρου 123 στον νόμο 4763/2020, το οποίο λύνει τα χέρια του Υπουργείου σε περίπτωση μη αποδοχής ή παραίτησης εκπροσώπων δίνοντάς του τη δυνατότητα να ορίζει μόνο του «αιρετούς» στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

        Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ευρυτανίας έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί  δυνατή η συγκρότηση του ΠΥΣΠΕ Ευρυτανίας και να δοθεί λύση στη σειρά προβλημάτων που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψή αποφάσεων. Παρά το γεγονός ότι στο άρθρο 122 του ίδιου νόμου περιλαμβάνεται η τροπολογία που περιμέναμε για να ανασάνουμε όλοι στο νομό, η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων κάτω από αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνει το Υπουργείο Παιδείας μόνο δημοκρατική δεν αποκαλείται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε το θεσμό του αιρετού και να μη νομιμοποιήσουμε τη λειτουργία ψευτο-υπηρεσιακών συμβουλίων.

        Καλούμε, λοιπόν, τους «εκλεγμένους» συναδέλφους που θα περιλαμβάνονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί αιρετοί στις πράξεις συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, όταν ανακοινωθεί η συγκρότησή τους.

        Καλούμε, ακόμα, τους συναδέλφους που θα κληθούν να σφετεριστούν τη θέση του αιρετού να μην ανταποκριθούν υποβάλλοντας αιτήσεις και αν η πολιτική ηγεσία προχωρήσει σε απευθείας τοποθέτηση εκπαιδευτικών ως δοτών εκπροσώπων να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους, καταργώντας το άρθρο 123 στην πράξη.

    Καλούμε, τέλος, τους συναδέλφους να μην υποβάλουν αιτήσεις ούτε για τις δύο θέσεις των διορισμένων μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, όπως έχει ήδη ζητηθεί από τη διοίκηση και σε περίπτωση που ορισθούν από τη Διοίκηση να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους και να απέχουν από τις συνεδριάσεις.

        Είναι σαφές ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι δυνατό να λειτουργούν ούτε με «αιρετούς» που είχαν δηλώσει ότι δεν είναι υποψήφιοι, ούτε με σφετεριστές της αιρετής εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών αλλά ούτε και με διορισμένα μέλη κάτω από συνθήκες δημοκρατικής  εκτροπής.

    Απαιτούμε να παραταθεί η θητεία των αιρετών που εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2018 και να πραγματοποιηθούν εκλογές όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, όπως έγινε σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

        Κανένας συνάδελφος να μη δεχτεί τον ορισμό του είτε ως αιρετός είτε ως διορισμένο μέλος. Δε θα επιτρέψουμε να επιτύχουν την αποπομπή των αιρετών από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο κυβερνητικός εκβιασμός δε θα περάσει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου