Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Ολομέλεια Προέδρων - 24 Φεβρουαρίου 2020



Ολομέλεια Προέδρων
24 Φεβρουαρίου 2020
Αθήνα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου 2020 οι εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί της ίδιας ημέρας με αρκετή καθυστέρηση, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «NOVOTEL» έχοντας ως κύρια αιτήματα τα παρακάτω:
  •         Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών με βάση τις θέσεις του κλάδου
  •         Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση σε όλη τη χώρα
  •         Κατάργηση των άρθρων 50 και 58 του Ν. 4653/2020 για τα κολλέγια και τον 3ετή αποκλεισμό
  •         Όχι στους αντιασφαλιστικούς νόμους
Αρχικά διαπιστώθηκε απαρτία από τον Γραμματέα του Δ.Σ. της ΔΟΕ με παρόντες 103 Προέδρους από 133 συλλόγους και 2 από αυτούς να έρχονται με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, τον Σύλλογο Καλύμνου και τον Σύλλογο Νάξου.

Έπειτα δόθηκε ο λόγος στον Πρόεδρο, αλλά διεκόπη από την εμβόλιμη παρατήρηση ενός από τα μέλη του Δ.Σ. για την αναγκαιότητα να συζητηθεί το συνέδριο-παρωδία, όπως ανέφερε, της ΓΣΕΕ με ΜΑΤ εισαγγελείς και την εποπτεία του πρωθυπουργού που θα πραγματοποιούνταν την επόμενη ημέρα, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 και ζήτησε από τον Πρόεδρο να πάρουν θέση οι παρατάξεις για αυτό, ενώ κάλεσε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να καταδικάσει τέτοιες πρακτικές και να πάρει απόφαση στήριξης του ψηφίσματος της ΑΔΕΔΥ. Ο Πρόεδρος δέχτηκε και άρχισαν να τοποθετούνται οι παρατάξεις.
Αρκετή ώρα μας απασχόλησε το θέμα του συνεδρίου της ΓΣΕΕ και ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, καθώς υπήρχαν παρατάξεις που ψήφισαν την απόφαση της ΑΔΕΔΥ και άλλες που την κατήγγειλαν, χωρίς όμως να παρθεί εκείνη την ώρα απόφαση υιοθέτησης του ψηφίσματος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος. Καλωσόρισε τους Προέδρους και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγής στη μνήμη συναδέλφου Προέδρου. Πριν μιλήσει για τα θέματα που απασχολούν την Εκπαίδευση, αναφέρθηκε στο απαράδεκτο φαινόμενο της παράλληλης πραγματοποίησης του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ με την Ολομέλεια των Προέδρων της ΔΟΕ, καθώς κάποιοι Πρόεδροι είναι και μέλη της ΑΔΕΔΥ. Συνέχισε αναφερόμενος στην αναξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και τις εξαγγελίες μέσω Μέσων Ενημέρωσης, οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτά που συζητούν κάθε φορά.
Άρχισε τα Εκπαιδευτικά θέματα με αυτό της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, για το οποίο είπε ότι φαίνεται να πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση. Τόνισε τη σημαντικότητα του να μην πειραχτεί κανένα κομμάτι της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης στη χώρα μας και ξεκαθάρισε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι αυτό που ζητάει η Ομοσπονδία δεν είναι αλλαγή, αλλά κατάργηση του Ν. 4589. Σημείωσε την αναγκαιότητα για πλήρη κάλυψη της ειδικής αγωγής και όχι ημίμετρα. Όσον αφορά στους διορισμούς είπε ότι δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη να γίνουν διορισμοί το 2020, γιατί δεν είναι κανένα κονδύλι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του.
Επίσης αναφέρθηκε στους πάγιους στόχους της Ομοσπονδίας να γίνει το ολοήμερο που έχει οραματιστεί ο κλάδος για όλους τους μαθητές και να πετύχουμε το 1 προς 15 για τα Νηπιαγωγεία και το 1 προς 20 για τα Δημοτικά. Ακόμα, έκανε σαφές ότι η ΔΟΕ βλέπει τον κλάδο ενιαία και δεν κατακερματίζει τα αιτήματα ειδικοτήτων. Όταν μιλάει για οργανικές θέσεις, πρόκειται για οργανικές θέσεις Πρωτοβάθμιας με βάση τις ανάγκες των μαθητών. Τοποθετήθηκε και για το άρθρο 58 του Ν.4653/2020 λέγοντας ότι καμία τιμωρητική διάταξη δε θα φέρει λύση στο διορισμό και καταδίκασε για άλλη μια φορά το Ν. 4589, ο οποίος δε δίνει κανένα κίνητρο στους αναπληρωτές να πάνε στις θέσεις τους, αφού τους βάζει όριο στην προϋπηρεσία και τέλος στο διπλασιασμό των μορίων.
Έπειτα μίλησε για τη σύσκεψη μεταξύ του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22/2/2020 στα γραφεία της Ομοσπονδίας και στην οποία διαπιστώθηκε ότι σε πολλά σημεία της εκπαιδευτικής επικαιρότητας που τέθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης οι θέσεις, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί είναι κοινοί και ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διαρκής, σταθερή και στενή συνεργασία.
Αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας από την τηλεόραση για εισαγωγή Φυσικής Αγωγής και Αγγλικών στα Νηπιαγωγεία, προβληματίζοντας την Ολομέλεια για τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύει. Χωρίς να τίθεται θέμα πολέμου ανάμεσα σε ειδικότητες και νηπιαγωγούς, πρότεινε οι εκπαιδευτικοί να βάλουν μπροστά τις ανάγκες των μαθητών και το χαρακτήρα του νηπιαγωγείου.
Όσον αφορά στο θέμα της Αξιολόγησης είπε ότι είναι ένα θέμα για το οποίο ο κλάδος έδωσε αγώνα και εξακολουθεί να είναι αντίθετος στην αξιολόγηση – χειραγώγηση. Ενώ δε θα μπορούσε να μην κάνει λόγο για το αυξανόμενο φαινόμενο επίθεσης κατά των εκπαιδευτικών με διάφορους τρόπους και σημείωσε ότι από 7/11 έχει κατατεθεί πρόταση για θεσμική θωράκιση των εκπαιδευτικών μέσα στο σχολείο.
Προς το τέλος της ομιλίας του άγγιξε και το θέμα του ασφαλιστικού για το οποίο είπε ότι έχει ζητηθεί με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδία καταδικάζει το νέο νομοσχέδιο. Ζήτησε να ακουστούν όλες οι απόψεις για απεργίες και πρότεινε μεγάλες Εκπαιδευτικές απεργίες σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ και την ΟΙΕΛΕ, κινητοποιήσεις που θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία της ενότητας και ότι όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαίδευση λύνονται μόνο με συλλογική δράση και συλλογικές αποφάσεις.

Μετά την ομιλία του Προέδρου, τον λόγο πήρε ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννης Βασίλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευθύνη που έχουμε όλοι για την επικρατούσα κατάσταση στο συνδικαλιστικό σύστημα και την απογοητευτική συμμετοχή των συναδέλφων. Σημείωσε τα θέματα με τα οποία θα συνεδρίαζε την επόμενη ημέρα το ΚΥΣΠΕ, όπως είναι οι μετατάξεις και οι μεταθέσεις ειδικής αγωγής, που  όπως δείχνουν τα πράγματα, μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο μέχρι τις 4 Μαρτίου θα έχουν ανακοινωθεί και ο προγραμματισμός είναι μέχρι μέσα Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί και οι μεταθέσεις γενικής. Στον χρόνο που είχε, μίλησε και για την αναγκαιότητα σύστασης οργανικών θέσεων, καθώς και για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Στο βήμα τον ακολούθησε ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ κ. Φασφαλής Νίκος που ξεκίνησε προτείνοντας ως λύση για να αλλάξει η επικρατούσα κατάσταση στο συνδικαλιστικό σύστημα, να αναδείξει ο κλάδος όσα έχει πετύχει, γιατί όσα έχει, έγιναν με αγώνα και τις προτάσεις όλων μας. Λόγο έκανε στη συνέχεια για τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και προς ποια κατεύθυνση είναι συντονισμένο και αυτή δεν είναι άλλη από την ιδιωτική εκπαίδευση. Τελειώνοντας, προβλημάτισε την Ολομέλεια με όσα συζητιούνται για τους νέους σχολικούς συμβούλους και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επανέλθουν και προέτρεψε όλους να στραφούν προς τον αγώνα, αφού όπως είπε να τα δούμε είναι καλό, να παλέψουμε είναι ζητούμενο.

Μετά τον Πρόεδρο και τους αιρετούς, ανέβηκαν στο βήμα οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων που είχαν απαρτία. Ξεκίνησε ο Σύλλογος Καλύμνου – Λέρου – Πάτμου, ο Πρόεδρος του οποίου μετέφερε το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών και την αρνητική διάθεση των μελών του να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε νέα απεργιακή κινητοποίηση. Ως αντιπρόταση στις απεργίες, πρότειναν συνεχή διάλογο με το Υπουργείο. Συνέχισε η Γραμματέας του Συλλόγου Νάξου – Αμοργού – Μικρών Κυκλάδων, η οποία μετέφερε υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις κινητοποιήσεις και απόφαση Συλλόγου υπέρ των απεργιών και των 3ωρων στάσεων εργασίας.
Η Ολομέλεια εξελίχθηκε με τους Προέδρους των υπόλοιπων Συλλόγων στο βήμα. Όσον αφορά στις προτάσεις που ακούστηκαν για το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου για το επόμενο χρονικό διάστημα, υπήρχε διχογνωμία. Ήταν αρκετοί οι σύλλογοι που είπαν ότι δεν αντέχουν άλλη απεργία, αλλά ζητούν κάτι πιο αναίμακτο οικονομικά, ενώ από την άλλη, αρκετοί ήταν οι σύλλογοι που στήριζαν με θέρμη απεργίες οργανωμένες, επαναλαμβανόμενες. Όλοι αναφέρθηκαν στη συμμετοχή που είχαν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις και με εξαίρεση 2-3 συλλόγους που είχαν υψηλά ποσοστά (30-50%), οι υπόλοιποι είχαν μέσο όρο γύρω στο 10%. Πέρα από τα πολλά προβλήματα που απασχολούν την Εκπαίδευση γενικότερα, οι περισσότεροι Πρόεδροι μίλησαν και για προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία του τόπου τους. Αρκετοί ήταν οι Σύλλογοι που ζήτησαν από την Ομοσπονδία να δηλώνει παρουσία, να φαίνεται μπροστά και λόγος έγινε για το αν έχει νόημα η Ολομέλεια των Προέδρων, αφού δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις λόγω έλλειψης καταστατικής απαρτίας (όπως αναφέρθηκε απόφαση Ολομέλειας Προέδρων έχει να ληφθεί από το 1997).
Στην τοποθέτηση μου ως Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας, αφού αναφέρθηκα στα προβλήματα που βασανίζουν τον κλάδο γενικά, στις ιδιαιτερότητες που έχει ένας νομός όπως είναι η Ευρυτανία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, ανέπτυξα τα θέματα που συζητήθηκαν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας και είχε προηγηθεί της Ολομέλειας. Αναφέρθηκα στην απογοήτευση που εκφράστηκε στη Συνέλευση και παρατήρησα την αποδυνάμωση του Συνδικάτου. Κάλεσα την Ομοσπονδία, όπως ζητήθηκε από τους συναδέλφους, να είναι παρούσα, να διεκδικεί χώρο και χρόνο στα ΜΜΕ και τόνισα την ανάγκη των μελών να βλέπουν τα πρόσωπα που είναι μπροστά και να γνωρίσει όλος ο κόσμος τα αιτήματά μας. Μετέφερα τις προτάσεις για απογευματινές κινητοποιήσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, τη συμμετοχή και την υποστήριξη των συλλόγων γονέων και κάλεσα την Ομοσπονδία να στηρίξει οποιαδήποτε οργάνωση κινητοποίησης. Τέλος, παρουσίασα τα αποτελέσματα των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν προηγηθεί (21/1 – 20%, 23/1 – 17%, 18/2 – 5%) στον Σύλλογό μας, αφήνοντας την Ολομέλεια να βγάλει συμπεράσματα για την κλιμάκωση… προς τα κάτω.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των Προέδρων, ο λόγος δόθηκε στον Σύλλογο των Εκπαιδευτικών Εικαστικών και Θεατρικής Αγωγής κατ’ εξαίρεση, αφού δε προβλέπεται κάτι τέτοιο στις εργασίες της Ολομέλειας. Οι συνάδελφοι ενημέρωσαν τους Προέδρους για το ψήφισμά τους για σύσταση οργανικών θέσεων αυτών των δύο κλάδων πριν την ολοκλήρωση των διορισμών και ζήτησαν στήριξη.

Αφού τον λόγο στο βήμα πήραν όλοι οι Πρόεδροι που τον είχαν ζητήσει, ανέβηκε ο Πρόεδρος για τη δευτερολογία του. Παρατήρησε ότι η ιδιωτικοποίηση είναι το μεγάλο πρόβλημα της Εκπαίδευσης. Όσον αφορά στην επικοινωνιακή διάσταση της ΔΟΕ, έδειξε προθυμία να συζητηθεί και να γίνουν προσπάθειες να φανεί η Ομοσπονδία περισσότερο στην κοινωνία. Τόνισε, όμως, ότι για οτιδήποτε κακό συμβαίνει στην Εκπαίδευση δε φταίει η ΔΟΕ και είναι αντίθετο της συλλογικότητας να πριονίζεται το συνδικάτο από τους ίδιους τους συλλόγους. Το διεκδικητικό πλαίσιο του επόμενου χρονικού διαστήματος θα συζητηθεί και αποφασιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΔΟΕ.

    Καρπενήσι 25/2/2020
Η Πρόεδρος
του Συλλόγου Εκπαιδευτικών
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας
     Τζιοβάρα Θεοδώρα










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου