Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Eνημέρωση από τον αντιπρόσωπο του Συλλόγου για τις εργασίες της 83ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ



Ο αντιπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ευρυτανίας στην 83η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιάννης Ευθυμίου ενημερώνει για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης
 
Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 83ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Η αναγνώριση των αντιπροσώπων έγινε στα γραφεία της ΔΟΕ το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 από το Λογιστήριο και τη Νομική Υπηρεσία της ΔΟΕ.
Οι εργασίες ξεκίνησαν την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014, το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «NOVOTEL».

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία (συμμετείχαν μέχρι εκείνη την ώρα 558 αντιπρόσωποι από 123 συλλόγους όπως ανακοινώθηκε από το Δ.Σ. της ΔΟΕ) εκλέχτηκε το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, εγκρίθηκε ο Κανονισμός Εργασιών και συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αποδελτίωσης η οποία αποδελτίωσε και κωδικοποίησε τις προτάσεις που πάρθηκαν στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων και κατατέθηκαν εγγράφως από τους αντιπροσώπους.
Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΟΕ, Κόκκινος Χαράλαμπος και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους δύο αιρετούς του κλάδου μας, Παληγιάννη Βασίλη και Μπράτη Δημήτρη που ενημέρωσαν το σώμα της Γενικής Συνέλευσης για διάφορα θέματα. Ακολούθησαν ερωτήσεις και δόθηκαν από τους αιρετούς οι διευκρινίσεις και απαντήσεις.

Ο Παληγιάννης Βασίλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
·               1 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να έχουν επιλεγεί τα νέα στελέχη εκπαίδευσης σύμφωνα με τον Ν. 3848/2010.
·               Τα τελευταία 4 χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί και διορίστηκαν μόνο 272 μόνιμοι.
·                   Για πρώτη φορά γίνονται αιτήσεις απόσπασης πριν την ολοκλήρωση των μεταθέσεων.
·                  Να γίνει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο των μεταθέσεων, να ξεκαθαριστεί, να γίνει πιο απλό.
·             Οι μετατάξεις από Β/θμια σε Α/θμια έγιναν με αδιαφάνεια και αναξιοκρατία. Ήταν μια λάθος διαδικασία που θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία. Να παλέψουμε για την ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και την ισότιμη διεκδίκηση από όλους.
·       Οι μετατάξεις σε Διοικητικές θέσεις θα πάνε μετά τον Οκτώβριο γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το οργανοδιάγραμμα των δημοσίων υπηρεσιών. Ίσως να μην πραγματοποιηθούν ποτέ.

Ο Μπράτης Δημήτρης ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
·         Πάνω από 20.000 αναπληρωτές απολύθηκαν πριν λίγο.
·           Ο επιθεωρητισμός  θεσμοθετήθηκε το 1830 και καταργήθηκε το 1982, 152 χρόνια μετά. Από τότε μέχρι σήμερα επικρατεί στα σχολεία μας η παιδαγωγική ελευθερία και η δημοκρατία. Με το Π.Δ. 152/2013 επαναφέρεται ο επιθεωρητισμός στα σχολεία μας.
·           Το νέο πειθαρχικό δίκαιο και η αξιολόγηση έχουν σαν σκοπό τη χειραγώγηση των υπαλλήλων. Πρόεδρος συλλόγου και αιρετός είπε σε 2 Δ/ντές σχολείων: «τι μας λέει αυτός» και « μην παραμυθιάζεις τον κόσμο, αυτά που λες δεν ισχύουν». Επίσης ζήτησε, ως αιρετός, στοιχεία για συναδέλφους εκπαιδευτικούς από 3η σχολική μονάδα. Για τα παραπάνω παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο και συντάχτηκε κατηγορητήριο και παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο. Ο φάκελος της δικογραφίας ανέρχεται στις 343 σελίδες. (Τα παραπάνω επιβεβαίωσε, όταν πήρε τον λόγο, και η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός που διώκεται.)
·           Θα προσπαθήσουν να διαχωρίσουν τον κλάδο με εθελοντική αξιολόγηση και αξιολόγηση όσων θέλουν κα καταλάβουν θέση στελέχους εκπαίδευσης.
·           Η μοριοδότηση των αποσπάσεων  εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια των συναδέλφων. Όμως πέρυσι έγιναν 800 αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Δ/νσεις και Γραφεία χωρίς κανένα κριτήριο.
·           Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί οι πιστώσεις για την πρόσληψη των απαιτούμενων αναπληρωτών για τη νέα σχολική χρονιά.
·           Οι μετατάξεις σε Διοικητικές θέσεις έχουν παγώσει.
·           Αν ο νέος νόμος για την Ειδική Αγωγή ψηφιστεί Ιούλιο ή Αύγουστο, οι προσλήψεις θα γίνουν Οκτώβρη και μετά. Το σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή είναι δίκαιος για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.
·           Τα 3 προηγούμενα έτη συνταξιοδοτήθηκαν 7.200 εκπαιδευτικοί και φέτος 2.021 και διορίστηκαν μόνιμοι την αντίστοιχη τετραετία μόνο 272.
·           Το αισχρό πελατειακό κράτος άλλων εποχών επικράτησε την 3ετία Αρβανιτόπουλου. Στο ΥΠΑΙΘ επικρατεί απερίγραπτη κατάσταση. Το 2015 θα επιλεγούν τα νέα στελέχη εκπαίδευσης (σχολικοί σύμβουλοι, Δ/ντές Εκπαίδευσης, Δ/ντές και Προϊστάμενοι Δημοτικών Σχολείων και προϊστάμενοι Νηπιαγωγείων, συνολικά περίπου 10.600). Γίνεται συζήτηση στους διαδρόμους του Υπουργείου για την κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων μας από τα Συμβούλια Επιλογής στελεχών όπως έγινε και με τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Ο δ/ντής του τμήματος Διοικητικών ανέφερε ότι όσοι δεν έχουν κάνει εξομοίωση δε δικαιούνται απόσπαση σε διοικητική θέση. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Τις μετατάξεις από τη Β/θμια στην Α/θμια δεν έκαναν οι διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά οι σύμβουλοι του Υπουργού. Οι μετατάξεις αυτές είναι άκυρες και παράνομες, αποτελούν μνημείο προχειρότητας και ρουσφετιού. Η ΔΟΕ πρέπει να μηνύσει όλους όσους εμπλέκονται στο Υπουργείο στις συγκεκριμένες διαδικασίες των μετατάξεων
·           Το 93% των Δ/ντών Σχολείων απήργησε όπως εισηγήθηκε η ΔΟΕ και δεν πήγε στα σεμινάρια για την αξιολόγηση.
·           Η αξιολόγηση και το πρόγραμμα δράσης είναι τα κορυφαία θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την 83η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.
Με την ολοκλήρωση των ομιλιών των δύο αιρετών του κλάδου μας, παρουσιάστηκε η Έκθεση πεπραγμένων της ΔΟΕ από τον Γραμματέα του Δ.Σ. της ΔΟΕ, ο οικονομικός απολογισμός από τον Ταμία του Δ.Σ. της ΔΟΕ και η Έκθεση της Ελεγκτικής επιτροπής από την πρόεδρό της.
Για την οικονομική διαχείριση η Ελεγκτική Επιτροπή δήλωσε (και εγγράφως) ότι μελέτησε την έκθεση του Ορκωτού λογιστή και ζήτησε διευκρινίσεις από τον Ταμία του Δ.Σ. της ΔΟΕ όσο και από τους υπαλλήλους του Λογιστηρίου της ΔΟΕ. Οι διευκρινίσεις δόθηκαν και ύστερα από πλήρη έλεγχο όλων των παραστατικών διαπιστώθηκαν τα παρακάτω: «Τα λογιστικά βιβλία, τα βιβλιάρια καταθέσεων, τα Γραμμάτια Είσπραξης και τα Εντάλματα Πληρωμών έχουν καλώς και είναι θεωρημένα από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και της ΔΟΕ.»
Αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος όλων των παραστατικών στοιχείων, των αποφάσεων του Δ.Σ. και της Γενικής Συνέλευσης από πλευράς της Ελεγκτικής Επιτροπής συνεδρίασαν τα μέλη της και σε γενικές γραμμές διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν κατά 15% οι ελαστικές δαπάνες, τηρούνται με σχολαστικότητα τα διάφορα παραστατικά, δε διαπιστώθηκε καμιά παρατυπία, ατασθαλία ή συγκεκριμένη σπατάλη πέραν του προϋπολογισμού και των αποφάσεων της Γ.Σ. ή του Δ.Σ. της ΔΟΕ.
Ο οικονομικός έλεγχος υπερψηφίστηκε από τα 3 εκ των πέντε μελών της Ελεγκτικής Επιτροπής. Τα άλλα δύο μέλη, όπως δήλωσαν, δεν αμφισβητούν τα παραπάνω ως προς τη νομιμότητα αλλά η διαφωνία τους είναι στο μέγεθος κάποιων εξόδων και κατέθεσαν προτάσεις για να μειωθούν επιπλέον τα έξοδα κυρίως των μελών του Δ.Σ., των αιρετών και των μελών του ΙΠΕΜ ΔΟΕ (έξοδα μετακίνησης, επιμίσθιο κ. ά.).
Ακολούθησε κριτική των πεπραγμένων από συνέδρους και στις 16.00 διακόπηκαν οι εργασίες για 1 ώρα.
Το απόγευμα και μέχρι τις 21.15 συνεχίστηκαν οι εργασίες με την κριτική των πεπραγμένων του Δ.Σ. της ΔΟΕ.
Τη 2η ημέρα, Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, συνεχίστηκαν οι εργασίες με κριτική των πεπραγμένων. Στη συνέχεια έγινε εισήγηση από τον Ταμία του Δ.Σ. της ΔΟΕ για τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό, ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον Ταμία που δήλωσε ότι το ποσό των 110.000€ (55.000 μέλη Χ 2€) είναι το ποσό που θα μπει σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιείται για τη νομική κάλυψη συναδέλφων που έχουν ασκηθεί πειθαρχικές διώξεις εναντίον τους.
Αμέσως μετά μπήκαν για ψήφιση και υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ο οικονομικός απολογισμός 2013-2014 και ο οικονομικός προϋπολογισμός χρήσης 2014-2015. Ακολούθησαν τοποθετήσεις συνέδρων με κριτική για τα πεπραγμένα καθώς και για τις μελλοντικές ενέργειες τις ομοσπονδίας στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Η Γενική Συνέλευση διακόπηκε στις 15.00 για 1 ώρα και το απόγευμα συνεχίστηκαν οι εργασίες της με τοποθετήσεις συνέδρων, με τις τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ. της ΔΟΕ.
Επειδή τις τελευταίες μέρες κλήθηκαν εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν σε σεμινάρια επιμόρφωσης για αξιολόγηση και σχολική βία μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και οι περιφερειακοί Διευθυντές σε όλη τη χώρα κάλεσαν εγγράφως τους Διευθυντές των σχολείων να υλοποιήσουν την εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση για την αξιολόγηση, πάρθηκε απόφαση από τη Γενική Συνέλευση να καταγγελθούν οι Περιφερειακοί Δ/ντές για την απαράδεκτη και αντισυναδελφική στάση τους με πρόθεση την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και την επιλογή τους να γίνουν ένας από τους βασικούς μηχανισμούς επιβολής της προωθούμενης αξιολόγησης. Επίσης πάρθηκε η απόφαση να κληθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί να αγνοήσουν τις εντολές των περιφερειακών διευθυντών και να μην πάρουν μέρος σε καμία  επιμορφωτική δράση εκτός διδακτικού έτους, να μην παρουσιαστούν στα σεμινάρια της προωθούμενης αξιολόγησης και να αρνηθούν να υλοποιήσουν την εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση για την αξιολόγηση.
 Η ημέρα έκλεισε με τη δευτερολογία του Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΟΕ.
Την τρίτη ημέρα, Τρίτη 24 Ιουνίου 2014 το πρωί συνεχίστηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Αποδελτίωσης των προτάσεων των συλλόγων.
Δυστυχώς μόνο 30 σύλλογοι κατέθεσαν προτάσεις και από αυτούς οι 28 σύλλογοι είχαν απαρτία κατά τη λήψη των αποφάσεων. Από τους 30 συλλόγους μόνο οι 11 είχαν απόφαση για το πρόγραμμα δράσης. Οι προτάσεις των συλλόγων που ήταν σχετικές με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και το Πρόγραμμα δράσης διαβάστηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Αποδελτίωσης.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων των παρατάξεων και συνέδρων.
Στη συνέχεια μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ, ως εισηγητές των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αφού ενσωμάτωσαν κάποιες προτάσεις συλλόγων και συνέδρων παρουσίασαν τις τελικές προτάσεις για το διεκδικητικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα:
Αξιολόγηση
Η εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ μετά και την ενσωμάτωση και άλλων προτάσεων μπήκε για ψήφιση όπως και άλλες προτάσεις συγκεκριμένων παρατάξεων. Κυριαρχούσε σε όλες τις προτάσεις η πρόταση – διεκδίκηση για κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση. Καμία πρόταση δεν είχε την πλειοψηφία. Τελικά και αφού οι παρατάξεις των Παρεμβάσεων και ΕΡΑ προσχώρησαν στην πρόταση του ΠΑΜΕ, η συγκεκριμένη πρόταση υπερψηφίστηκε. Η συγκεκριμένη απόφαση εκτός από αυτά στα οποία συμφωνούσαμε όλοι προβλέπει άμεσα διαγραφή από τους συλλόγους εκπαιδευτικών των περιφερειακών διευθυντών, διευθυντών εκπαίδευσης και σχολικών συμβούλων και διαγραφή των διευθυντών σχολικών μονάδων από τη στιγμή που θα συμμετάσχουν στη αξιολόγηση εκπαιδευτικών.
Πειθαρχικά
Η εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ μετά και την ενσωμάτωση και άλλων προτάσεων μπήκε για ψήφιση και πέρασε ομόφωνα.
Οικονομικά
Η εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ μετά και την ενσωμάτωση και άλλων προτάσεων μπήκε για ψήφιση όπως και άλλες προτάσεις συγκεκριμένων παρατάξεων αλλά  καμία δεν έλαβε το απαιτούμενο ποσοστό και έτσι για το συγκεκριμένο θέμα δεν πάρθηκε απόφαση από τη Γενική Συνέλευση.
Συνταξιοδοτικά
Η εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ μετά και την ενσωμάτωση και άλλων προτάσεων μπήκε για ψήφιση όπως και άλλες προτάσεις συγκεκριμένων παρατάξεων αλλά  καμία δεν έλαβε το απαιτούμενο ποσοστό και έτσι για το συγκεκριμένο θέμα δεν πάρθηκε απόφαση από τη Γενική Συνέλευση.
Ειδική Αγωγή
Η εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ μετά και την ενσωμάτωση και άλλων προτάσεων μπήκε για ψήφιση όπως και άλλες προτάσεις συγκεκριμένων παρατάξεων αλλά  καμία δεν έλαβε το απαιτούμενο ποσοστό. Αν  και οι προτάσεις του κλάδου για την Ειδική Αγωγή δεν έχουν επικαιροποιηθεί από το 2000 και έπρεπε να ψηφιστεί ένα νέο διεκδικητικό πλαίσιο δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ενώ όλοι συμφωνούσαμε με  τις προτάσεις που κατατέθηκαν εισαγωγικά από το Δ.Σ. της ΔΟΕ, συγκεκριμένες παρατάξεις δεν ψήφισαν την εισήγηση γιατί αν και δεν απαντούσαν επί της ουσίας τι θα ισχύει τελικά, ήθελαν να συμπεριληφθεί και η πρόταση για κατάργηση όλων των νόμων της ειδικής αγωγής και των νόμων που περιέχουν διατάξεις για την ειδική αγωγή. Έτσι και για το συγκεκριμένο θέμα δεν πάρθηκε απόφαση από τη Γενική Συνέλευση.
Πρόγραμμα δράσης
Για το πρόγραμμα δράσης οι προτάσεις που τελικά μπήκαν για ψήφιση ήταν:
·         2 ή 3 μέρες απεργία τη νέα χρονιά.
·         5ήμερες επαναλαμβανόμενες.
·       3ήμερη στο 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου εκτός αν οι εξελίξεις αλλάξουν τον χρόνο και στη συνέχεια επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου Γενικές Συνελεύσεις για τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών με ΟΛΜΕ και σωματεία περιοχής.
·       48ωρη απεργία που ενεργοποιείται αυτόματα με την πρώτη προσπάθεια του Υπουργείου για έναρξη της αξιολόγησης στα σχολεία. 1η ημέρα απεργίας, συγκέντρωση και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. 2η ημέρα, Γενικές Συνελεύσεις με πρόταση για επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και ολομέλειες προέδρων.
·       48ωρη απεργία που ενεργοποιείται αυτόματα με την πρώτη προσπάθεια του Υπουργείου για έναρξη της αξιολόγησης στα σχολεία. Στη συνέχεια Γενικές Συνελεύσεις.
Καμία πρόταση δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία και έτσι δεν κατέστη δυνατό να ψηφιστεί Πρόγραμμα Δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου