Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ψήφισμα, επιστολή στο Περιφερειακό Διευθυντή Π & Δ. Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και Δελτίο τύπου για τις Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Ευρυτανίας

                                                   Ψήφισμα

Με καταιγιστικούς ρυθμούς και με άλλοθι την μνημονιακή πολιτική, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθημερινά βομβαρδίζει την Εκπαιδευτική Κοινότητα με νομοσχέδια, τροπολογίες, πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, εγκυκλίους αμφιβόλου συνταγματικότητας

Συγχρόνως, η οργανωμένη και σταδιακή αποδιοργάνωση και απαξίωση του Δημόσιου σχολείου συνεχίζεται. Επιχειρείται να αφαιρεθεί ο δημοκρατικός ρόλος του σχολείου με πρωτοφανείς εκβιαστικούς τρόπους και βάρβαρες πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές. Με επιχείρημα το μνημόνιο θέλουν να προκληθεί πανικός, τρομοκρατία και χειραγώγηση, στους εκπαιδευτικούς για να διευκολύνουν το σχέδιο της νέας έμπνευσης που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και τελικά στις απολύσεις.

Με την πολιτική τους διαλύουν τη ζωή και το μέλλον εκπαιδευτικών και μαθητών, θέτουν σε ομηρεία το μέλλον μια ολόκληρης γενιάς καταστρέφουν τις προοπτικές και τα όνειρα για ένα σχολείο δημοκρατικό και καινοτόμο .

Η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης, οι δρομολογημένες ενοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, δημιουργούν κλίμα διάλυσης και σήψης της Παιδείας, απαξιώνοντας τον εκπαιδευτικό και το έργο του.

Αντιστεκόμαστε στην ισοπέδωση και τη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης!!
Ζητάμε την άμεση κατάργηση της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας η οποία αφορά τη μείωση των οργανικών θέσεων του Εκπαιδευτικού προσωπικού.

Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο δημοκρατικό με αρχές και προοπτική !!

Όχι στην κατάργηση και την ενοποίηση σχολείων!!

Όχι στη διάλυση της Παιδείας!!! Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών !!!


Το ΔΣ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ   ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΝΟΜΟΥ  ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΑΜΟΡΓΟΥ   6        ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  Τ.Κ. 36100
τηλεφωνο – φαξ : 22370   23986 - http://daskaloievrytanias.blogspot.com

                      πληροφοριεσ :    ΜΟΤΣΙΟΛΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ        ΛΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 


                                                                τηλ.   6937810060                       thλ.   6973742480                   

                                                                                           ΠΡΟΣ

                                                                                                                Περιφερειακέ Διευθυντή Πρωτοβάθμιας &  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας


ημερ: 04/ 04 / 13
α.π.  :    71


ΘΕΜΑ: «Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Ευρυτανίας».

Κύριε Περιφερειακέ Διευθυντή Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας

Η σημερινή κατεπείγουσα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας - της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων Π.Ε. & Δ.Ε. (44506/Δ4/2-4-2013 και υπογραφή Ευδοκία Καρδαμίτση) - ζητά από εσάς τους Περιφερειακούς Διευθυντές, εντός 2 ημερών, να καταγράψετε τις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών «ενόψει της έκδοσης απόφασης σχολικών μεταβολών» τις οποίες μάλιστα προκαταβολικά θεωρεί «δυσανάλογες με το μαθητικό δυναμικό βάση των στοιχείων του Survey». Στο survey όταν ζητήθηκε από τους διευθυντές να εκτιμήσουν την χωρητικότητα των αιθουσών τους άφηνε την επιλογή να εκτιμήσουν όλους τους παράγοντες για τη σωστή κατανομή των μαθητών στις τάξεις, πόσο μάλλον για την οργανικότητα των σχολείων.


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.1566/85 αρθ. 8 και 1966/91 αρθ.11) προβλέπονται συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποβιβασμοί σχολείων κατόπιν πρότασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όπου βάσει του Ν.3852/10 αρθ.282 περιέρχονται οι αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Επίσης το άρθρο 59, παρ. 15 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ 118/τΑ΄/24-05-2011) θεωρείται αναγκαία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για μεταβολές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων, ακόμα και για υποβιβασμούς.

Σας παραθέτουμε και τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Αγράφων και Καρπενησίου τα οποία είναι κάθετα σε οποιαδήποτε μεταβολή των σχολικών μονάδων της Ευρυτανίας.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας θεωρούμε ότι η νομοθεσία είναι ανώτερη από τη σημερινή εγκύκλιο της υπηρεσιακού παράγοντα και σας παρακαλούμε να μην προχωρήσετε σε καμιά ενέργεια μεταβολής σχολικής μονάδας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας και μάλιστα χωρίς τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) αλλά και του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΠΥΣΠΕ).

Κύριε Διευθυντή

Σας ζητείτε η οργανικότητα των σχολικών μονάδων να είναι αντίστοιχη με τους αριθμούς των φοιτούντων μαθητών, ενώ παράλληλα σας προτείνει και την οργανικότητα που θα έπρεπε να έχουν. 
Είναι λάθος να υπολογιστεί η οργανικότητα των σχολείων με βάση μόνο το Ν.1566/1985, γιατί σε σχολεία που υπάρχουν τάξεις 36-40 μαθητών, πώς θα υποβιβαστούν σε οργανικότητα όταν από τη διαίρεση προκύπτει παραπάνω από ένας εκπαιδευτικός;
Στην πόλη του Καρπενησίου λειτουργούν 4 Δημοτικά Σχολεία με το εξής δυναμικό:
Στο 1ο 7/ θέσιο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου με αριθμό μαθητών 146 το Υπουργείο υπολογίζει την οργανικότητά του σε 6/ θέσιο με βάση την αναλογία 25 μαθητές ανά τμήμα.

146 : 25 = 5,84

Α
Β
Γ
Δ
Ε
ΣΤ
ΣΥΝΟΛΟ
28
23
22
21
28
24
146

Στο 2ο 12/ θέσιο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου με αριθμό μαθητών 202 το Υπουργείο υπολογίζει την οργανικότητά του σε 8/ θέσιο με βάση την αναλογία 25 μαθητές ανά τμήμα. Τα σχολεία με ΕΑΕΠ και πιλοτικό πρόγραμμα νέων αναλυτικών προγραμμάτων, υποβαθμίζονται, ενώ εδώ και τρία χρόνια λειτουργούν με νέο τρόπο προς το συμφέρον των μαθητών.

Α
Β
Γ
Δ
Ε
ΣΤ
ΣΥΝΟΛΟ
26
27
29
33
39
41
195

195 : 25 = 7,08

Στο 3ο 6/ θέσιο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δεν επέρχεται καμία αλλαγή.


Στο 4ο 6/ θέσιο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου με αριθμό μαθητών 100 το Υπουργείο υπολογίζει την οργανικότητά του σε 4/ θέσιο με βάση την αναλογία 25 μαθητές ανά τμήμα.


Α
Β
Γ
Δ
Ε
ΣΤ
ΣΥΝΟΛΟ
9
21
18
16
21
12
98

98 : 25 = 3,92

Με βάση την παραπλανητική λογική του μέσου όρου που επικαλείται το Υπουργείο, στα σχολεία αυτά πρέπει να αλλάξει η οργανικότητα και κάποια τμήματα ή τάξεις να συμπτυχθούν και έτσι ο αριθμός των μαθητών να είναι πάνω από 30.

Κύριε Περιφερειακέ

Σε περιοχή όπως ο Ν. Ευρυτανίας και η πόλη του Καρπενησίου ειδικότερα, που βιώνουν εντονότατα την οικονομική κρίση οι προκύπτουσες υπεραριθμίες εκπαιδευτικών με τη μείωση της οργανικότητας, τι προβλήματα θα επιφέρει τόσο στις οικογένειες όσο και στην τοπική κοινωνία;

Σε ένα τόσο ορεινό και δύσβατο τόπο που όλα τα χρόνια η πολιτεία προσπαθούσε να κρατήσει τους ανθρώπους, η κατάργηση της οργανικότητας σήμερα θα οδηγήσει στο κλείσιμο των σχολείων της περιφέρειας αύριο, με ολέθριες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες γι αυτούς.

Στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας, μας είχατε ενημερώσει πως στην Ευρυτανία λόγω των τοπικών συνθηκών (που σας ζητά το Υπουργείο να λάβετε υπόψη) ΔΕΝ προτίθεστε και ΔΕΝ πρέπει να γίνει καμία μεταβολή στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες επειδή η οποιαδήποτε μεταβολή, συγχώνευση ή κατάργηση δεν θα έχει παιδαγωγικό όφελος.

Διαφωνούμε με την κατάργηση και την υποβάθμιση των Δημοτικών σχολείων Βίνιανης, Κερασοχωρίου, Τριπόταμου και των Νηπιαγωγείων 5ου Νηπιαγωγείου Καρπενησίου και Νηπιαγωγείου Γρανίτσας. Το 5ο Νηπιαγωγείο Καρπενησίου εξυπηρετεί τις ανάγκες για κλασικό τμήμα και γι αυτό έχει ιδρυθεί.

Η εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια έχει χάσει εκατοντάδες οργανικές θέσεις, ενώ σήμερα υπάρχουν αρκετά κενά στην Α/θμια Εκπαίδευση του νομού μας. Με το κλείσιμο των ολοήμερων Σχολείων στην περιφέρειά μας δημιουργήθηκαν προβλήματα στην εκπαίδευση των μαθητών μας και οδηγήθηκαν πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές στην ανεργία. Η παιδαγωγική ερήμωση της υπαίθρου είναι ένα αποτροπιαστικό γεγονός που το ζούμε καθημερινά. 

Η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι εκρηκτική και δεν θα πρέπει να παρθούν κι άλλες αποφάσεις που θα συνάδουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για το λόγο αυτό, προτού πάρετε τις αποφάσεις σας, σας καλούμε να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στα επιχειρήματα μας.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ   ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΝΟΜΟΥ  ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
                             ΑΜΟΡΓΟΥ   6        ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  Τ.Κ. 36100
τηλεφωνο – φαξ : 22370   23986 - http://daskaloievrytanias.blogspot.com
                                                         ε-mail: ekpeevrytanias@yahoo.gr

                      πληροφοριεσ :    ΜΟΤΣΙΟΛΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ        ΛΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 

                                                                τηλ.   6937810060                       thλ.   6973742480                   
                                                                                                                                                                        ΠΡΟΣ
                       Μ.Μ.Ε
                                                                                                 
ΘΕΜΑ: Δελτίο τύπου

Την άρνησή τους να δεχτούν το σχεδιασμό και την πολιτική του υπουργείου Παιδείας που οδηγεί σε διάλυση τη ζωή και το μέλλον εκπαιδευτικών και μαθητών, που θέτει σε ομηρεία το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς και καταστρέφει τις προοπτικές και τα όνειρα για ένα σχολείο δημοκρατικό και καινοτόμο βροντοφώναξαν οι εξήντα (60) Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην στάση εργασίας που κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία και στη συμβολική κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας στο Καρπενήσι.
Η εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια έχει χάσει εκατοντάδες οργανικές θέσεις. Μόνο το κλείσιμο των ολοήμερων Σχολείων στην περιφέρειά μας δημιούργησε προβλήματα στην εκπαίδευση των μαθητών μας.Η παιδαγωγική ερήμωση της υπαίθρου είναι ένα αποτροπιαστικό γεγονός που το ζούμε καθημερινά. Η διατήρηση των σχολικών μονάδων αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή των κατοίκων στην περιφέρεια της Ευρυτανίας αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Οι Εκπαιδευτικοί της Ευρυτανίας κάλεσαν την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της εγκυκλίου, η οποία οδηγεί σε βίαιη συρρίκνωση των οργανικών θέσεων την κατάργηση και την ενοποίηση των σχολείων!
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Εκπαιδευτικών χωρίς όμως να κάνει γνωστό στους παρευρισκόμενους ποια ήταν η εισήγησή του προς τον Περιφερειακό Διευθυντή. Τόνισε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός των σχολικών μονάδων μέσω της σωστότερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και όχι η συρρίκνωσή τους.
Οι Εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους και επισήμαναν ότι η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι εκρηκτική και δεν θα πρέπει να παρθούν κι άλλες αποφάσεις που θα συνάδουν προς αυτήν την κατεύθυνση και στόχος όλων θα πρέπει να είναι η υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου
«Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί»

Το ΔΣ



Μπορείτε να κατεβάσετε τα κείμενα στον υπολογιστή σας κάνοντας κλικ εδώ:

Τι έγραψε ο τύπος εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου