Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Διευθέτηση διοικητικών ζητηµάτων στο νοµό

Ολιγωρία και αναποτελεσµατικότητα χαρακτηρίζουν τους τελευταίους έξι µήνες τις κινήσεις της ∆ιεύθυνσης Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας, της Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων. Έξι µήνες διαιωνίζονται στον νοµό µας τα ίδια διοικητικά προβλήµατα και το µπαλάκι των ευθυνών αλλάζει µε µεγάλη ευκολία χέρια.

Έξι µήνες πέρασαν από την πρώτη συνάντηση του ∆.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. Ευρυτανίας µε την ∆ιευθύντρια Εκπαίδευσης, κατά την διάρκεια της οποίας ζητήσαµε να µάθουµε τις ενέργειες της ∆ιεύθυνσης ώστε να λυθεί το πρόβληµα της αδυναµίας συγκρότησης του ΠΥΣΠΕ στον νοµό µας λόγω της αλλαγής του νόµου τον Ιούλιο του 2020 καθώς και τις λύσεις που θα δοθούν στα προβλήµατα που αναπόφευκτα δηµιουργήθηκαν. Η ίδια η ∆ιευθύντρια, ως νέα στη θέση της, µας είχε πει ότι η τακτική που ακολουθεί είναι να δίνει χρόνο. Συνεπώς, θα έδινε δέκα ηµέρες χρόνο στο υπουργείο και µετά οι ενέργειές της προς το Υπουργείο θα ήταν συνεχείς και επίµονες.

Λίγο αργότερα, στις 10/9/2020, στείλαµε γραπτή διαµαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευµάτων, στην Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, τη ∆ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας και τη ∆ΟΕ, και µε την οποία καλούσαµε το Υπουργείο να καταθέσει άµεσα τροποποιητική διάταξη στο άρθρο 31 του Ν. 4713/2020 ώστε να καταστεί δυνατό να συγκροτηθεί το ΠΥΣΠΕ Ευρυτανίας. Η µόνη απάντηση που πήραµε στις 18/9/2020 ήταν από την Περιφερειακή ∆ιεύθυνση, η οποία µας ενηµέρωνε ότι σύµφωνα µε προφορική επικοινωνία που είχε µε το Υπουργείο Παιδείας, σε επόµενη τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή από το Υ.ΠΑΙ.Θ. θα συµπεριληφθεί και η τροπολογία του ανωτέρω νόµου. Εποµένως, η ευθύνη φεύγει από όλους και περιµένουµε…

Επικοινωνήσαµε µε τον αιρετό του ΚΥΣΠΕ και µέλη του ∆.Σ. της ∆ΟΕ τηλεφωνικά. Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ, αφού επισκέφθηκε το Υπουργείο, µας ενηµέρωσε ότι τον διαβεβαίωσαν ότι η τροπολογία που αφορά την περίπτωσή µας βρίσκεται στο γραφείο της Υπουργού για υπογραφή µε σκοπό την προώθησής της στη βουλή. Στις 29/9/2020 η ∆ΟΕ ζήτησε εγγράφως από το Υπουργείο άµεση λύση στο πρόβληµα συγκρότησης του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ευρυτανίας µε την άµεση αναθεώρηση του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου.

Στις 2/10/2020 κατατέθηκε ερώτηµα προς την Υπουργό Παιδείας από τη Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, µε θέµα την αδυναµία συγκρότησης του Π.Υ.Σ.Π.Ε. στην Ευρυτανία, χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση στη Βουλή.

Συνεχώς ζητούσαµε από τη ∆ιευθύντρια της ∆/νσης Π.Ε. Ευρυτανίας να ορίσει µε δική της απόφαση, έστω και χωρίς να έχει τη γνωµοδότηση του ΠΥΣΠΕ, τους προϊσταµένους στα ολιγοθέσια σχολεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής και τον αναπληρωτή ∆ιευθυντή στο 4ο ∆ηµοτικό Σχολείο Καρπενησίου καθώς και να προβεί µε δική της απόφαση στην ανάθεση υπερωριακής απασχόλησης σε εκπαιδευτικούς ώστε να εξασφαλισθεί η εύρυθµη λειτουργία των σχολείων και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απώλειας χρηµάτων. Για την ανάθεση υπερωριών εκδόθηκαν αποφάσεις έγκαιρα. Το ίδιο χρονικό διάστηµα που το ΠΥΣΠΕ δεν µπορούσε να συγκροτηθεί, πάρθηκαν αποφάσεις από τη ∆ιευθύντρια για την τοποθέτηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε Τµήµατα Ένταξης, για την απόσπαση εκπαιδευτικών εντός ΠΥΣΠΕ, για την τοποθέτηση µεταταγµένης εκπαιδευτικού και για τις ∆ιαθέσεις εκπαιδευτικών σε άλλα σχολεία για τη συµπλήρωση του ωραρίου τους. Για τον ορισµό προϊσταµένων όµως όχι.

Στα µέσα Νοέµβρη είχαµε προφορική επικοινωνία µε τα αρµόδια τµήµατα της ∆ιεύθυνσης Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας και ενηµερωθήκαµε ότι µέχρι τη συγκρότηση του ΠΥΣΠΕ Ευρυτανίας, δεν καταβάλλεται το επίδοµα θέσης σε αρκετές σχολικές µονάδες του νοµού µας και υπάρχει δυσκολία και στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών και νεοδιόριστων. Μας διαβεβαίωσαν ότι µόλις βγει η απόφαση ορισµού προϊσταµένων θα δοθούν τα επιδόµατα αναδροµικά.

Στις 2/12/2020 ζητήσαµε από την ∆ιευθύντρια Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας να µας διαβεβαιώσει εγγράφως ότι θα καταβληθούν αναδροµικά τα χρήµατα για το επίδοµα θέσης ευθύνης καθώς και από την όποια µισθολογική διαφορά προκύψει ύστερα από την αναγνώριση προϋπηρεσίας νεοδιόριστων και αναπληρωτών και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκρότηση του ΠΥΣΠΕ Ευρυτανίας και την άµεση διευθέτηση των εκκρεµοτήτων. Η απάντηση της ∆ιευθύντριας ήταν ότι δε µπορεί να µας διαβεβαιώσει εγγράφως για κάτι τέτοιο.

Επόµενο βήµα µας ήταν να στείλουµε ερώτηµα στη νοµικό σύµβουλο της ∆ΟΕ, και ζητούσαµε να µας γνωρίσει αν υπάρχει διασφάλιση ότι δε θα χαθούν τα χρήµατα από τα επιδόµατα θέσης ευθύνης καθώς και από την όποια µισθολογική διαφορά προκύψει ύστερα από την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών και αν προβλέπεται από τη νοµοθεσία η αναδροµική καταβολή τους. Την απάντησή της λάβαµε στις 3/2/2020. Γνωµοδότησε ότι δεν µπορεί να καταβληθεί αναδροµικά επίδοµα θέσεως ευθύνης εφόσον δεν έχει προηγηθεί έκδοση απόφασης ορισµού από το αρµόδιο όργανο και ότι η προϋπηρεσία αναπληρωτών επιφέρει τα οικονοµικά της αποτελέσµατα από τη στιγµή της υποβολής της αίτησης µε τα αναγκαία δικαιολογητικά, ασχέτως εάν η απόφαση του αρµοδίου οργάνου ελήφθη µεταγενέστερα. 

Νωρίτερα, στις 22/1/2021, συναντηθήκαµε για άλλη µια φορά µε την ∆ιευθύντρια Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας και ζητήσαµε ξεκάθαρα, όπως έκανε και µε τόσα άλλα θέµατα, να πάρει την απόφαση ορισµού Προϊσταµένων η ίδια από τη στιγµή που δεν υπάρχει ΠΥΣΠΕ για τόσο µεγάλο χρονικό διάστηµα και της επισηµάναµε ότι όσο το καθυστερεί, τόσο µεγαλώνει ο κίνδυνος να χάσουν οι συνάδελφοι περισσότερα χρήµατα. Η απάντηση που πήραµε ήταν να της δώσουµε λίγο χρόνο για άλλη µια φορά. Μέχρι τις 3/2/2021 πραγµατοποιήθηκαν άλλες δυο συναντήσεις. Στην τελευταία, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι µετά από επικοινωνία που είχε µε το Υπουργείο, ενηµερώθηκε πως µέχρι το τέλος της εβδοµάδας (5-2-2021) θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διευθέτηση του θέµατος του ΠΥΣΠΕ. Με αυτό το δεδοµένο δεν µπορούσε να πάρει απόφαση µόνη της.

Αναρωτιόµαστε πραγµατικά σε ποιο ΠΥΣΠΕ αναφέρεται µε δεδοµένο ότι όλοι οι υποψήφιοι αιρετοί είχαν υποβάλει την παραίτηση της υποψηφιότητάς τους πριν τις εκλογές και αµέσως µόλις συγκροτηθεί το ψευτοϋπηρεσιακό συµβούλιο, οι εκλεγµένοι αιρετοί δε θα αποδεχτούν την εκλογή τους µε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και θα παραιτηθούν. Εξάλλου ήδη έχουµε καλέσει τους συναδέλφους να µην υποβάλουν αίτηση για τη συµµετοχή τους στο Υπηρεσιακό Συµβούλιο, όπως και έγινε.

Ας µην ξεχνάµε ότι η τροπολογία που όλοι περιµέναµε συµπεριλαµβανόταν, µαζί και µε άλλες απαράδεκτες ρυθµίσεις, στον νόµο 4763/2020 (ΦΕΚ Α 254). Εποµένως από τις 21/12 µέχρι τις 31/12/2020 θα µπορούσαν, αν ήθελαν, να τρέξουν τις διαδικασίες και να συγκροτηθεί ΠΥΣΠΕ για λίγες µέρες πριν λήξει η θητεία των προηγούµενων αιρετών και να λυθούν όλα τα διοικητικά προβλήµατα που έχουµε στο νοµό. ∆εν έγινε, όµως.

Θέτουµε, για µία ακόµα φορά λοιπόν, τη ∆ιευθύντρια Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας προ των ευθυνών της και την καλούµε άµεσα να προβεί σε απόφαση ορισµού προϊσταµένων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου